Łączna cena: 0zł Pokaż koszyk

Okno anaboliczne

Zapewne spotkałeś się już z tym wyrazem. W tym artykule postaramy się przybliżyć Ci ważność spożywania węglowodanów w kluczowych porach dnia po to, by czerpać z nich jak największe korzyści na rzecz budowania masy mięśniowej. Większość ludzi błędnie uważa, że po treningu nie powinno się spożywać węglowodanów. Czas po treningu oznacza czas bezpośrednio po jego skończeniu (do 30 minut). Z kilku powodów wspomnimy o niektórych badaniach naukowych. Dowiodły one, że spożywanie węglowodanów bezpośrednio po treningu znacznie pobudza budowanie masy mięśniowej, tak samo jak w wypadku przyjmowania węglowodanów podczas całego dnia w równo podzielonych dawkach.  Następne badanie podkreśla ważność przyjmowania prostych…

Wyświetl cały artykuł

Periodyzacja treningu

Dla kogoś to może nowy wyraz, ale w procesie ciągłego treningu sportowców jest bardzo istotny – nie tylko dla kulturystów. Jeżeli znasz kogoś, kto gra w hokeja, wiesz, że w lecie zajmuje się tak zwanym letnim przygotowaniem. Nie dlatego, że w tym okresie lód jest roztopiony, lecz dlatego, że nie może „jeździć na wysokich obrotach” przez cały rok. Sportowcy muszą odpoczywać, tak samo muszą trenować kondycję, by mogli bez kłopotów poradzić sobie przez cały sezon. Podobne podejście stosowane jest także w kulturystyce. Kiedy kulturysta planuje startować w zawodach, powinien on sobie cały rok podzielić na mniejsze części w…

Wyświetl cały artykuł

Dieta Dave’a Palumbo

W dzisiejszym nowoczesnym świecie mamy do dyspozycji dużo magicznych diet i gwarantowanych metod, dzięki którym „na pewno” stracisz na wadze. W tym miejscu należy się zatrzymać i uświadomić sobie, że diety komercyjne nie nadają się dla kulturystów, których celem podstawowym jest uwidocznienie mięśni ale jednoczesne zachowanie masy mięśniowej. Z dostępnych źródeł i doświadczenia słowackich kulturystów istnieją dwie grupy ludzi. Jedna stosuje dietę węglowodanowo – białkową z minimalnym spożyciem tłuszczu, druga grupa preferuje dietę białkowo-tłuszczową. Jak już pisaliśmy w artykule o endomorfikach, pewnej grupie ludzi lepiej pasuje i lepsze wyniki uzyskują właśnie dzięki konsumpcji protein i tłuszczy. Dietę dotrzymują…

Wyświetl cały artykuł

Heavy Duty

Dużo ludzi zna podstawowe zasady treningowego systemu Heavy Duty, natomiast techniki zaawansowane nie są już takie znane. Średnio zaawansowane i zaawansowane techniki badał pod koniec lat 70-tych Mike Mentzer, który jednak po nie udanej Olimpii w 1980 roku zrezygnował z zawodów, i zajał się pracą trenera, gdzie w pełni stosował swoją wiedzę na klientach.  Mike wiedział, że kluczem do sukcesu jest intensywność i swoją masę mięśniową budował właśnie za pomocy tej techniki.

 

Początkujący sportowcy

 

Każdy, kto rozpoczyna trening Heavy Duty zaobserwuje relatywnie wielki skok w przyroście masy mięśniowej, a to tylko dzięki wysokiej intensywności. Jeżeli chcą utrzymać się…

Wyświetl cały artykuł

Tłuszcze

W tym artykule będziemy się zajmować tłuszczami. Dla kogoś stanowią one największe zło, natomiast tłuszcze dla sportowca są przydatne, musi tylko wiedzieć ile i z jakich źródeł powinien on czerpać. Bardzo dużo ludzi błędnie uważa, że otyłość spowodowana jest tłuszczem w diecie. To nie prawda, ponieważ ogólnoświatowy problem – otyłość powodują przede wszystkim węglowodany, których nadmiar zmienia się w tkanki tłuszczu. Tłuszcz istotny jest dla diety i jego zupełnym eliminowaniem z jadłospisu odbierasz ciału bezcenne makroskładniki odżywcze, które są ważnymi bodźcami do funkcjonowania organizmu ludzkiego. 

 

Co to tłuszcz?

 

Lipidy są z chemicznego punktu widzenia nazywane jako estry wyższych…

Wyświetl cały artykuł

Białka, węglowodany, tłuszcze…

Podstawą wiedzy każdego sportowca jest orientowanie się w podstawowych cechach makroskładników żywnościowych, które do organizmu dostarczane są przez pokarm. Jeżeli zrozumie ich charakterystykę i funkcję, łatwiejsze będzie dla niego ich dawkowanie, spożywanie w tym samym czasie i czerpanie korzyści na rzecz budowy masy mięśniowej. Krótko omówimy trzy podstawowe filary żywienia.

 

Białka:

 

Na początek nie zaszkodzi, jeżeli przedstawimy sobie białka z naukowego punktu widzenia. Te substancje składają się z 55% węgla, 21% dwutlenku, 7% wodoru i 17%  azotu, ze siarki, fosforu i innych substancji. Od lipidów (tłuszczów) i węglowodanów (sacharydów) różnią się tym, że zawierają azot. Proteina (białko) jest…

Wyświetl cały artykuł